За кой Бг отбор би карал ако имаш възможност?

Fly
Virus skateboards
Insomnia
Bas
Amnesia
Boardshop
други


фото: Skatebg архив
текст: $andomax

 

След множеството получавани е-меили, решихме да въведем нова рубрика в нашият сайт а именно - Въпроси и Отговори. Засега ще я помещаваме в секция "Писма" докато не създадем специялна колонка.


От самого начало на Skatebg.com ( септември 2004) сме успяли да помогнем на много. Било то със съвети, медиино партньорство на ваши евенти, експониране на ваши марки, отбори или райдери, организиране на събития или просто информиране на ежедневна основа с всичко което се случва с родния скейтбординг.
Благодарим на всички които ни пишат, именно за вас решихме да въведем нова рубрика в сайта под заглавието  "Въпроси и Отговори".
Пишете ни на всякакви теми и ние ще отговорим на всички от вас със смислени въпроси ( как се прави кикфлип не е такъв). Мейлът на който да пишете ви е познат но всепак нека повторим:
community@skatebg.com

Нека сега пристъпим към някои от вашите писма

Въпроси:

Скейт парк - болната тема на всички

"Здравейте Skatebg! Пише Ви Момчил Сергеев от град Лом. Искам вашата помощ относно създаването на скейт парк в Лом. В общината има план за изграждане на скейт парк. Те желаят от нас – скейтърите, да представим примерен проект на парка - как да изглежда, какви уреди да има и т.н. Ще Ви помоля за някакви предложения и идеи, защото ние се борим за този скейт парк от три години и сега имаме възможността да реализираме тази мечта. Благодаря за отделеното време.
 peace
Хай, отново. Този път новината не е добра. След дългоочакваното ни приемане при секретарката на кметицата днес получихме отговор, че на мястото, което беше отредено за скейт парк ще се строи някаква спортна площадка. Наслушахме се на глупости. Сега обещанието се насочи за след построяването на дигата на Дунава... Е за сега е това е от мен, ако имаме нужда от помощ ще се обърна към вас отново. Мерси за съдействието все пак."


Въпроси
Здравейте, Skatebg.com.
Пиша Ви от град Силистра. Тук имаме един skate park, дори и не мога да го нарека много skate park. И така, може би сте разбрали какво искам, но не само аз, а и много други скейтъри в Силистра го искат. Искам нов skate park в Силистра, защото, ако това стане skаtе-а в града ще стане по известен, защото вие се опитвате скейта да стане по-известен в България. Искам да Ви кажа също така може и да напрвите minirampa и ако станат и двете или един от тези skate места ще се радваме да си направите много състезания. Пишете ми и ако стане това ще се радвам много за скейта в България и Силистра. Благодаря Ви за отговора от сега! :)
Отговори:

Здравейте Момчил и  Ати,
Проблемът, за който ни пишете е сходен във всеки един град в България.
За съжаление Skatebg.com не е институция която строи скейтпаркове или минирампи. Факта, че сме най-популярната медия за скейтборд не означава, че имаме средства за строене на паркове или уреди. Ние сме скейтъри като теб, може би с малко повече натрупан опит и отдадени изцяло на скейтбординга в България.
Това, което можем да направим е да ви дадем 10 съвета  които се надяваме да помогнат в изминаването на дългия път, който трябва да извървите, за да постигнете целта си:


 1. Почти всяка една община има заложена програма за скейт площадка. Въпросът е как да ги убедите, че това наистина ще помогне на града, на младежта и на спорта.

 2. Говорете с общината и се опитайте да им обясните, че един скейтпарк не се използва само от скейтъри, но и всички други градски спортове – колела, кънки, дори тротинетки.

 3. Започнете събирането на подписка. Това означава да съберете максимален брой хора от града, които да подкрепят вашата инициатива. Скейтпаркът в град Монтана се осъществи благодарение на подписка с близо 20 000 подписа.

 4. Започнете изготвянето на проект, в който описвате ясно колко полезно и позитивно би било изграждането на такова място за младежта в града. Подчертайте факторите, че много млади хора биха посещавали такова място вместо да киснат по кафета, да слушат чалга и да пушат цигари.

 5. Използвайте статии и публикации от Skatebg.com, Тeam-disaster.com, Boulevard и други Бг източници и ги прикрепете във вашият проект. Например – Монтана направи скейт парк и резултатите са:
 - Skatebg.com организира най-мащабното скейт събитие в историята на България - 3 дневен международен фестивал. Кмета на града базира предизборната си кампания на този фестивал.
- Aisa Disaster( българската асоциация за inline) организира ежегодно международно състезание на рампа с участие на много международни райдъри.
- Aisa Disaster създадоха световни шампиони на inline.


 6. Използвайте нас като медия и дайте гласност на вашия проект. Ние бихме публикували факти за напредъка (или липсата на такъв). Skatebg. com достига до над 15 000 човека. Веднъж публикувани, статии може да разпространявате чрез линкове до много по-широка аудитория. Никой държавен служител не обича да се разбира публично, че не си върши работата както трябва.

 7. Заложете в проекта си, че работите с хора, които се занимават с това професионално и вашият парк би бил изграден от професионалисти с дългогодишен опит в тази област. Ние ще ви помогнем и с това като му дойде времето.

 8. Забравете всичко казано по-горе и не се занимавайте със закоравялата ни държавна институция. Намерете местен бизнесмен или фирма, които биха се заинтересували да спонсорират подходящо начинание. Обикновено това са богатите родители на някои от хората, с които караш всеки ден. Убедете го/ги, че би било много яко, ако може да ви намери някакво частно местенце да си построите уреди. Убедете го, че ако го направи като хората интереса ще е голям в цялата страна и неговата или тяхната реклама ще имат висока ефективност.

 9. Направете си го сами. Съберете средства и започнете отнякъде. Не е лесно, но е единствената гаранция, че нещо се случва.
Примери:
Всеки в България знае за Халето във Варна, дори и да не е стъпвал там. Халето притежава най-яката минирампа в България – на закрито.
Именно халето е дело на група варненски скейтъри, на които им писна да чакат и решиха да си построят нещо яко за каране. Резултатът е, че докато местният скейт парк за 617 000 лева вече се разрушава, Халето е по-силно от всякога. Въпреки непрекъснатата борба на момчетата и момичетата да осигуряват месечния наем, минирампата е постоянно разгромявана от трикове, нивото на варненската школа се вдига неимоверно и броят на организирани събития нараства постоянно.

Радни и момчетата от Русе дори си построиха циментова мини рампа която постоянно се надстройва и скоро ще стане първият бетонен пул в България. Отново частен на територията на едно лозе.
Иван и момчетата от Асеновград си построиха минирампа и дори я покриха. На едно лозе между гроздето тези момчета знаят как да се забавляват.
Ashbury Mini ramp – момчетата от Габрово също си намериха гараж и с общи усилия и средства си построиха перфектна минирампа.
За всичко гореизброено може да намерите снимки и информация в архивите на Skatebg.com.

 10. Ако все още нямате опит и познания за което и да е от гореизброените начини, съберете си багажа и си бийте шута някъде по света, където всичко това е вече уредено в миналия век. Приятно каране.