За кой Бг отбор би карал ако имаш възможност?

Fly
Virus skateboards
Insomnia
Bas
Amnesia
Boardshop
други


photos: Martiness, Libre
text:       Sandomax

Какво прави един скейтър добър? Таланта? Постоянността? Пътуването? Спонсорите?

Тодор Харизанов или "Mалкият Тошко" притежава всичко това, но определено мисля, че не само тoва е достатъчно за да достигнеш нивото, на което е той. Тошко притежава този X фактор, който го нарежда в елита на българските скейтъри на всички времена.
В повечето случаи когато е ставало дума за способностите на Тошко, винаги ще се намери някой който да го определи като природен талант и това слага край на разговора.
Тук искам да отбележа , че в този случай таланта на Тошко играе много малка част от развитието му като скейтър. От друга страна гладът му за каране на разнообразни терени и различният му поглед над скейтбординга като цяло е в основата на това, което е постигнал.
От kickflip backside lipslide на рейл до fingerflip to tail на vert - колко от нас могат да се похвалят с подобни умения.
" В България нямаме извивки" - кой го каза?
Всеки чака перфектния скейтпарк, всеки псува федерации и кой ли не.
Докато много хора седят на НДК и люпат семки в очакване на перфектните условия, Тошко ще продължава да търси това миризливо място с малката извивка и грубият терен, защото той знае формулата на прогреса.

Тошко не е скейтър на годината, защотото не му трябва публика за да извади най-добрите си трикове, той дори не се и опитва да бъде харесван.
Той не говори много, а и не му е позволено от неговите спонсори. Именно затова решихме да го представим чрез думите на хората, с които той прекарва по голяма част от времето си.

Skatebg има голямото удоволствие да представи Тодор Харизанов.respectable frontside air

Христо Христов за Малкия Тошко

Кога и как се запозна с Малкия Тошко. Първи впечатления от срещата, с какво го запомни тогава?

Не помня как точно се запознахме, но се сещам, че за първи път го видях 2000-та година на едно състезание пред НДК. Беше кинта и двайсет висок и праскаше яки crooked grind-ове и флипове от всеки път. Следващата ни среща вече беше, след като се завърна от Америката. Един ден докато карахме на парка и дойде едно хлапе, (не се сетих, че е този малкия от състезанието, защото бяха минали няколко години) и почна да лепи трик след трик. Та тогава се запознахме. Направи ми впечатление, че за разлика от повечето скейтъри изобщо не му пукаше как изглежда и какви дрехи носи. Все беше мръсен и одърпан. Тотален клош пънк. Това много ме изкефи в Тошето. Тогава с него и Фичо “Метъла’ се сдушихме и почнахме да караме заедно. Бяхме мръсни пънк рок скейтъри хахаха ☺

Разкажи интересна случка с Тошко, която си преживял?
Един път ме беше хванал срам, че съм с него хахаха Тогава не знаех, че е такъв нервак, когато не му лепят триковете. Карахме на стъпалата на мавзолея и нещо не му ставаше трика. А по тротоара минаваха много хора и беше доста изнервящо всеки път да ги чакаш да преминат. Тогава две бабки нещо се спряха баш пред стъпалата и се заприказваха. Та нашия герой направо откачи и взе да ги реди с много благозвучни думи, които дори не искам да споменавам хахахаха. Бабките супер много се възмутиха и спекоха хахаха Луда работа. Иначе винаги е забавно като караме заедно ☺

Сподели нещо за Тошето, което хората не знаят за него?
Готин тип е. С Кубинеца винаги малко странят и са по-затворени към другите скейтъри, но въпреки това са големи пичове. Интересно беше, когато направиха едно издание на ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ СКЕЙТБОРД ВЕСТНИК – SKATE NEWS хахахаха  вътре беше пълно със щуротии и дебилщини хахаха. Та за тези които не знаят, Тошето е от борда на директорите на SKATE NEWS ☺

Най-бруталният трик, който Тошето е лепвал пред теб и никога няма да забравиш? Кога, каде, какво?
Лелеее, че то да беше само един. Те всичките му трикове са брутални. Като се върна от САЩ много се хвърляше от стъпала и разни гапове. Сещам се, че се мяташе с разни олита и флипове на един габ до подлеза край Университета. Един от най-яките дето съм виждал е flip to b/s lip slide на наклонен рейл (в Сливен, в София и на други места). Също се сещам и за flip to b/s nose blunt на дългата релса в парка. А на мини рампата в Южен Парк е просто бог. Страшни трикове лепи на нея и прави много мощни 180 indy grab-ове, като направо лети през клоните на дърветата, които са високо високо над ръба. Пълен психопат!


frontside 5/0 - покрива в Младост

Иво "Кубинеца" за Малкия Тошко

Кога и как се запозна с Малкия Тошко. Първи впечатления от срещата, с какво го запомни тогава?

За пръв път го видях в парка преди 7-8 години. Направи ми впечатление, че караше с бърза скорост и стилът му беше по- различен от на останалите скейтъри. Беше малко и скромно дете, което не говореше много. 

Разкажи интересна случка с Тошко, която си преживял?
Последния път, кагато ходихме на Лодки прегърна едно момиче!

Сподели нещо за Тошето което хората незнаят за него?
Външният вид и действията не отговарят на истинската му същност. Много хора си мислият че е малък и несериозен дрислио, който по цял ден кара и не се интересува от нищо освен скейт.
Човека си има и други цели и се бори усърдно за да ги постигне.

Най-бтуталният трик, който Тошето е лепвал пред теб и никога няма да забравиш? Кога, каде, какво?
Finger flip на минито в Южния парк – 2008

Един добър скейтър означавали, че е добър барабанист и обратното.
На скейт не успя да ме надмине, но на барабани е светлинни години пред мен.

Всички знаем (и сме виждали) темперамента на Тошето когато не лепи. Така ли е и в репитиционната?
Не се нерви особено много. Явно барабаните му се отдават повече от скейта. Чупи от време на време. Последния път счупи на Аугост касетофона поради незнайни причини, даже още стои в едно пиликче под формата на прах. Не знам дали Аугост знае.

Kid Vicios…what the fuck?!?
На Гелето безумните измислици !

Living Dead…what the fuck?!?
Fuck The Livingdead!


на времето - Move magazine


frotside stalefish- arghhhhh.....

Руслан "Щипалката" за Малкия Тошко

Кога и как се запозна с Малкия Тошко. Първи впечатления от срещата, с какво го запомни тогава?

Не помня вече кога точно сме се запознали… позната физиономия от парка.  Първото впечатление е, че разкъртва на скейта.

Разкажи интересна случка с Тошко, която си преживял?
Аз с него не се виждам. С кубинеца са си партия, заедно сме само като свирим, или поркаме на ндк… но и тогава е интересно…хехе

Сподели нещо за Тошето което хората незнаят за него?
Тодор е един необуздан пубер. Тренира бокс, може би не всички знаят, че още не е завършил средно образование макар че е на 20. Това не е защото е повтарял, хаха, той е умно момче. Малко нервак си пада, ама то кой не е такъв в днешно време.

Най-бруталният трик,   който Тошето е лепвал пред теб и никога няма да забравиш? Кога, къде, какво?
Най-брутален - нямам представа, може би нещата които прави на малката рампа в южния. Или пък бс блънт фс 180 аут на бенк ръба на ндк.

Един добър скейтър означавали, че е добър барабанист и обратното.
Нямам идея. И във скейта също има някакво усещане за ритъм, но този въпрос може би трябва да зададете на самия него. Аз смятам, че скейта повече му се отдава. А и той на това сякаш обръща повече внимание.

Всички знаем (и сме виждали) темперамента на Тошето когато не лепи. Така ли е и в репитиционната?
Не, но пак е робот. Иначе всички в групата сме нерваци и постоянно се караме, тя и музиката е нервашка…

Kid Vicios…what the fuck?!?
Еба ли го?
Нямам идея какво значи, може би “бесен пубер”?!?
Хаха, бесен пубер на пътяяяя!!!!!!!!!!


по-бърз от свeткавицата


backside 5/0 - Бато

Явор Стоилов- "Аугост"

Кога и как се запозна с Малкия Тошко. Първи впечатления от срещата, с какво го запомни тогава?
Не си спомням точно. Първите спомени са ми от изкарването на първото мини на Вирус пред работилницата на Гъбата. Тогава карахме на тукo що сглобеното ново мини.

Разкажи интересна случка с Тошко, която си преживял?
Спомням си преди време карахме на голямата рампа и дадох на Тошето да пробва попърс. Той толкова силно засмука от него, че целия му нос беше в капки от афродизиака. Тошето се панира и неспря да пита кога ще го пусне. От своя страна го успокоявах че ще му мине след 2 -3 дни. Голям смях падна.

Сподели нещо за Тошето което хората незнаят за него?
Много е влюбчив.

Най-бтуталният трик, който Тошето е лепвал пред теб и никога няма да забравиш? Кога, каде, какво?
Трудно ми е да отговоря…не са един и два добрите трика които ме кефят.
sweet sweeper