На кой стил музика искате да обърнем повече внимание?

hardcore
hip hop
heavy shit
breakbit
dance/drum`n`bass
jazz/funk
други


Strike Anywhere в момента е една от най-добрите пънк банди на планетата. Групата се сформира през 1999 год. в Ричмънд (Вирджиния – САЩ) и до днес са успели да издадат 4 албума, както и да направят множество концерти по целия свят. Strike Anywhere посетиха България на 12-ти юли миналата година, когато заедно с La Plebe (САЩ) и Empty Face (София) взривиха столичния клуб Backstage. Тук ще публикуваме едно интервю с бандата, което ни бе любезно предоставено от ъндърграунд списанието Катарзис.

Доволни ли сте от концерта тази вечер и как се чувствате след него?

Томас: Да, много сме доволни! Имахме малко технически проблеми, но се надявам, че те не са попречили на концерта. А в края на шоуто беше просто страхотно. Цялото това място беше великолепно. La Plebe, Empty Face и всички присъстващи. Радвам се, че имаше хора пред сцената. Разбрахме, че La Plebe са известни тук и нямахме никакво право да очакваме, че ни знаят в България. Така че сме много благодарни на хората, които останаха и пяха с нас.

Как върви турнето ви?

Т: Турът е изключително дълъг, направо е лудница. Бяхме в Португалия, а сега тук в Румъния и България, също така и на север в Стокхолм (Швеция). Утре пътуваме за Солун, после тръгваме обратно през четири страни, през Загреб (Хърватска), след това имаме два дена в Германия. Така че това е най-дългото ни турне, с най-много пропътувана площ с микробус. Имахме злополуки с буса, преживяхме грабежи, някакви хора се вмъкнали вътре и са откраднали наши неща. Блъснахме се с кола в Будапеща, а когато карахме през Трансилвания, капакът на двигателя се отвори и застана пред стъклото, така че трябваше да спрем на пътя и да се опитаме да го затворим. Наложи се да го вържем с найлонови струни. Имахме доста кофти моменти, но разбира се, всичко това си заслужава заради концертите. Ние изживяхме най-хубавите мигове, като свирихме за вас. Надявам се хората да харесат турнето.

Какво желаете да постигнете чрез правенето на музика, каква е идеята на групата? И бихте ли ни казали какви са вашите политически убеждения?

Т: Посланието е заложено в нашите текстове. Когато издаваме албум пишем текстовете в обложката, но също така пишем и разяснения за тях. В нашия последен албум имаме доста страници с текст, обясняващ за какво точно са песните и какво желаем да постигнем. Ние вярваме, че е необходимо хората да се освободят от корпоративното робство, да се отърсят от мита за Държавата и Национализма. Ние сме група от 8 години. Предполагам, че сме ви накарали да ни мислите за зелени (еко) анархисти или социал-еколози. Ние действаме по много различни начини – понякога свирим на големи концерти с корпоративни банди, а понякога на малки DIY концерти. Опитваме се да правим всичко умерено и да стоим в средата. Смятаме, че посланието е важно и мислим, че обществото е наистина объркано и има много причини да не бутилираме пънк посланието само за малцината “избрани”. Мислим, че много хора го чуват по радиото или по музикалните телевизии, но все повече и повече хора го получават по интернет. Сега има независима и DIY музикална общност, която съществува, защото музиката е безплатна, което усложнява нашите турнета и изхранването ни, но това повече си заслужава, защото по този начин повече хора могат да се докоснат до идеите. Така в момента всичко е много странно с турнетата и музиката. Много банди, които биха желали да дойдат тук, нямат такава възможност, защото нямат необходимите средства. Сега като се приберем у дома и La Plebe като се приберат, всички ние ще трябва да работим, защото никой от нас не е богат.

Значи вие не само свирите, ами и работите?

Т: Да. Сега почти цяла година обикаляме и имахме малка почивка у дома за седмица и нещо... Иначе по принцип съм нещо като зарзаватчия. Работя на фермерски пазар за органично и био земеделие.

Страхотно. Чували сме, че си веган. Какво друго правиш за правата на животните, като изключим твоята работа, която изглежда също е свързана с това?

Т: Спасявам животни, които се използват за битки – кучета, котки, улични животни, но най-вече кучета, на които хората залагат и ги пускат да се бият. Опитвайки се да спасиш тези животни, трябва да ходиш в изключително бедните и опасни американски квартали (гета), излагайки се на огромен риск, за да измъкнеш животните от тяхното положение. Но това е предимно обществена дейност, в която използваш силата на словото и се опитваш да запознаеш хората с проблемите на животните, техните права и нужди, че и те имат сърца и чувства. В общи линии това е, което аз и другите от групата правим. Също така сме писали песни и сме дарявали музика за благотворителни компилации, имащи за цел да съберат пари за правовата защита на активисти, вкарани в затвора заради преки акции за освобождаване на животни и разрушаване на корпоративно имущество. А според закона в САЩ разрушаването на имущество се класифицира от “Патриотичния акт” като тероризъм. Така правителството е набелязало всички “зелени, червени и черни” анархисти и използвайки закона ги третира като терористи, извършващи престъпления срещу държавата. Това е толкова налудничаво и е трудно да се обясни каква бъркотия е. Та това е, което правя в подкрепа на животните. Свирим на благотворителни концерти, за да подкрепим и други групи борещи се легално за защитата на животните. Събираме пари от концерти и ги даряваме на различни активистки групи.

От кое се страхуваш повече – от машините или от хората?

Т: От хората! Машините са просто инструменти. Мисля, че технологията е начин да нидържат изолирани и на разстояние един от друг в едно изкривено общество. Като например, вие можеше да не дойдете на концерта, а да останете у вас и да го гледате в youtube. Но не смятам, че всичката технология трябва да се унищожи. Имам много приятели примитивисти, но аз не съм такъв. Трябва да използваме технологията разумно.

Какво е мнението ви за национализма? Това голям проблем ли е в САЩ както тук в Източна Европа?

Т: Ние също имаме голям проблем с национализма в щатите, с изолацията и странността на американския живот. Национализмът е корен на някакъв вид икономическа власт и уважение. Това е нещо като да бъдеш мъжкар. Национализмът ти пречи да се насладиш на живота си. Има цели народи, които са потиснати само защото се смятат за най-великите. Това е странно противоречие. Ние очевидно не го споделяме. Смятаме, че Съединените Щати (и като цяло Държавата) са илюзия и са построени така, че да позволяват на световния капитализъм да съществува. Повечето хора мислят, че единствения начин, по който могат да получат власт и сила е да са изключително горди заради мястото, от което са, вместо да се организират. Вярвам, че организирането и разбирането на начина, по който света наистина действа е от изключително значение. Но много от тази информация се получава все по-трудно, заради обединението на корпоративните медии. Ние имаме няколко песни на тази тема, една от тях се казва Infrared”. Свирихме я тази вечер. Ние сме от страната, която загуби гражданската война в АмериКККа и хората са все още наистина разстроени от това. Всяка страна има гражданска война, има паметници, гробища, изгубени семейства и всичко е толкова объркано. Така по някакъв начин разбираме какво се е случило на запад от вас със съседите ви от Косово и Босна и Херцеговина. Всичко това е заради външни сили, които идват и карат хора, които преди са нямали проблеми, да се мразят по между си. И така ние виждаме национализма като вид само-експлоатиращ механизъм.

Благодарим ти много за интервюто. Желаем ви всичко най-добро и дано някой ден се видим отново.

И аз благодаря. Чао и всичко най-добро.

 

www.strikeanywhere.org

www.myspace.com/strikeanywhere