На кой стил музика искате да обърнем повече внимание?

hardcore
hip hop
heavy shit
breakbit
dance/drum`n`bass
jazz/funk
други


На 27-ми в разградския контра-културен инфоцентър “Екотопия” се проведе, така нареченото No Border Show. Събитието включваше филмови прожекции и пънк концерт на групите Pavilionul 32 (Румъния) и Ballett in Stiefeln (Германия). Първият филм, който бе пуснат се казва “Beyond the Screams”. Той представя ъндърграунд пънк сцената на латино американците живеещи в САЩ, техните DIY (do-it-yourself) подходи за организиране на концерти, турнета, издаване на албум, обвързаността им със социалната борба за по-добър живот и защитата на нелегалните емигранти. Вторият филм, който бе прожектиран се казва “Без Граници, Без Нации”. Това е българска продукция, която показва международния “Лагер без граници”, провел се през 2005 година в България и Гърция. Във филма има много интервюта с активисти от цял свят относно проблемите с границите, ограничаването на свободата на движение, грубото третиране на нелегалните емигранти, също така има кадри от няколко демонстрации в Гърция и конфронтация с властите пред център за задържане на нелегални емигранти във Вена.

След филмовите прожекции дойде време за танци. Това бе втория пънк концерт, някога организиран в Разград и успяха да се съберат около 40 човека, което за този град си е стабилна цифра. Първи свириха Ballett in Stiefeln - раздърпани и окъсани класически пънкари. Те забиха около 10-12 песни и доста нажежиха атмосферата в инфоцентъра. Акустиката в залата не беше от най-добрите, но това изобщо не попречи на шоуто.

Втори свириха Pavilionul 32, които са най-добрата и най-активната банда в Румъния. Вокалът им, Тави, призова всички да се съберат близо до групата, за да се получи истински контакт между хората. През цялото време говореше, че всички трябва да сме обединени, да се забавляваме заедно без агресия, да си помагаме взаимно, да се борим срещу расизма, сексизма, национализма, ксенофобията и всички видове дискриминации и деления на между хората, за да успеем да създадем едно наистина свободно общество. Pavilionul 32 бяха невероятни, а музиката им бърза и енергична, представяща в най-добра светлина източно-европейската радикална хардкор/пънк  сцена. Залата стана като сауна, а пода бе целия мокър. Събитието приключи без аварии и инциденти. То също така предизвика и голям интерес от страна на местните медии, дори и полицаи дойдоха да видят какво става, но нямаше никакви проблеми. Надяваме се занапред да продължим да организираме подобни мероприятия и да развием DIY културата в Разград.